Sunday, September 16, 2012

Τι είναι το EVS;


Τι είναι το EVS; 

Πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη γνωρίσει έναν εθελοντή της ΚΑΝΕ, σε κάποιο από τα πρότζεκτ της στην Καλαμάτα. Νέοι από όλη την Ευρώπη, έρχονται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, με σκοπό να βοηθήσουν με την εθελοντική τους εργασία, κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, να φέρουν νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και την Καλαμάτα, να μάθουν και να αναπτύξουν δεξιότητες σε διάφορους τομείς. 

Το EVS είναι ένα μαθησιακό πρόγραμμα κινητικότητας, που προσφέρει υποτροφίες σε νέους ηλικίας 18-30 ετών, ώστε να ζήσουν και να προσφέρουν εθελοντικά σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Η υποτροφία τους καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, γλωσσικής κατάρτισης και υποστήριξης. 

Η μαθησιακή διάσταση της υποτροφίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανάπτυξης δεξιοτήτων στην γλώσσα, τις επιστήμες, την διαπολιτισμική εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες, στην προσωπική ανάπτυξη, την διαπροσωπική ανάπτυξη κ.α. Το μαθησιακό αποτέλεσμα δεν έρχεται μέσω της διδασκαλίας (τυπική εκπαίδευση), αλλά μέσω διαφορετικών δομημένων μαθησιακών διαδικασιών μη τυπικής μάθησης. Έτσι οι εθελοντές EVS, καθημερινά, αναλαμβάνουν εργασίες, οι οποίες τους προσφέρουν την επιθυμητή ανάπτυξη δεξιοτήτων, στους τομείς που χρειάζονται. Παράλληλα, αυτές οι εργασίες προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε φορείς και άτομα, που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Στην Καλαμάτα, οι εθελοντές EVS βοηθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία της θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά με αναπηρίες, στο ΚΕΦΙΑΠ Μεσσηνίας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ) υποστηρίζοντας το έργο του προσωπικού και των Ελλήνων εθελοντών με τους μαθητές του ΚΕΦΙΑΠ, στο Κέντρο Ημέρας όπου βοηθούν στην καθημερινή εργασία με παιδιά με αυτισμό, στο Kalamata Freespace όπου προσφέρουν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων στην πόλη μας, και στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας όπου βοηθούν στην λειτουργία του και στην ανάπτυξη επιπλέον εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Όλες οι προαναφερόμενες δομές, στηρίζονται στον εθελοντισμό για να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους, έργο που είναι απαραίτητο για την κοινωνική ανάπτυξη και τη συνοχή της πόλης μας.

Η υποτροφία του EVS χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση το οποίο είναι το μοναδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους νέους της Ευρώπης, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις. Έτσι λοιπόν δίνει ευκαιρίες σε νέους που δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, ή έχουν κοινωνικές δυσκολίες, ή έχουν κάποια αναπηρία, ή είναι μακροχρόνια άνεργοι, ή δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου κτλ. Μπορεί δηλαδή ο καθένας, ανεξαρτήτου κοινωνικής, εθνικής ή άλλης καταγωγής, να συμμετέχει, να εξελίξει τις γνώσεις του και να γίνει μέρος ενός δικτύου ανθρώπων που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι και το μοναδικό που δεν λογοκρίνει αλλά δίνει την ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν ελεύθερα τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις τους. 

Δουλεύοντας 7 χρόνια με εθελοντές EVS, μπορώ να πω ότι έχω δει πολλούς ανθρώπους να αλλάζουν την ζωή τους και ακόμη καλύτερα, να γίνονται οι ίδιοι φορείς αλλαγής στις τοπικές τους κοινωνίες, αλλά και στην μικρή μου πόλη, την Καλαμάτα, που τα τελευταία χρόνια αλλάζει από "τα κάτω", από τους ανθρώπους της... και αυτή η αλλαγή μου αρέσει! 

Φιλάρετος Βούρκος

No comments: